Het stond al een tijd op mijn (Linda’s) verlanglijstje en twee weken geleden is het er eindelijk van gekomen: een 2-daagse trip naar de Cottica rivier. Voor mijn werk mocht ik mee onder voorwaarde dat ik er een artikel over zou schrijven voor de krant. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Natuurlijk!
De trip naar de Cottica rivier draait om kunst en de Aucaanse cultuur. Kunstenaar Ken Doorson nam mij en nog vier geïnteresseerden mee naar zijn geboortegrond.
Na een lange autorit gaan we eerst met een korjaal varen over de diepste rivier van Suriname: de Cottica rivier. Het water is vaak spiegelglad en leek soms wel zwart. Het levert prachtige spiegelingen op. Aan de rivier liggen verschillende Aucaanse dorpen. De mensen die daar wonen stammen af van de slaven die vroeger zijn weggelopen van de plantages in Commewijne. We bezoeken als eerste Pikin Santi, een uitgestrekt dorp gebouwd op savannezand. Aan de oever worden we welkom geheten door de basja. Na de lunch (cassave met zoute vis, bereid door één van de vrouwen van het dorp) wandelen we door het dorp. Het oogt op veel plaatsen verlaten. Alle vrouwen zitten centraal bij elkaar en de kinderen rennen rond. De wandeling eindigt bij de oever van de rivier waar we een verfrissende duik nemen in het donkere water.
Vervolgens varen we naar het Rooms-katholieke dorp Tamarin. Hier staat nog een mooi maar vervallen internaat uit de jaren 20. We ontmoeten de bewoners, die ons zeer hartelijk ontvangen. De dorpsoudste vertelt veel verhalen en vindt het jammer dat we weer weggaan. We gaan weer verder naar Moengo. Als we daar eind van de middag aankomen zien we jongens en meisjes verspringen en speerwerpen. Op de achtergrond horen we een brassband. Ken vertelt dat dit de brassband van Tembe Art Studio is (lees meer over deze kunstschool voor de jeugd op de website van TAS, het is een mooi initiatief.). De jongens en meisjes zijn druk aan het repeteren. Het plezier straalt er vanaf. Iets verderop is kunstenaar Ravi Rajcoomar de laatste hand aan het leggen aan een kunstwerk: een verzameling van torenhoge vlaggen.
De volgende dag bezoeken we het Moiwana monument, dat kunstenaar Marcel Pinas heeft gemaakt ter nagedachtenis van de slachting in het dorp Moiwana tijdens de binnenlandse oorlog in de jaren 80. Indrukwekkend, zeker als je ook nog de littekens op de weg ziet toen deze opengereten was om te voorkomen dat tankwagens erdoor konden.
Vervolgens gaan we naar het atelier van houtsnijwerk kunstenaar Oscar Adogo. Hij maakt prachtige sculpturen van hout die hij in de natuur vindt. Bij hem volgen we een workshop sieraden maken. Ruim twee uur zitten we te werken met stukken kokosnoot, verschillende soorten zaden, hout en kralen.
’s Middags rijden we langs de installaties die staan in het Marowijne Art Park in Moengo: een reusachtige Mickey Mouse van Wouter Klein Velderman, vijf billboards van Sheena Rose, een metalen boom van Jakup Ferri en de dag daarvoor nog langs een installatie van aluminium van Charl Landvreugd. Als laatste stoppen we bij de installatie ‘Faaka Tiki’ van Marcel Pinas, een veld vol dunne beschilderde boomstammen. We mogen hier ter afsluiting van de trip onze eigen Faaka Tiki maken. Wat een geweldige trip was dit!