dinsdag 28 december 2010
Radiotherapie in de tropen
Klik op de afbeeldingen voor vergroting.
dinsdag 21 december 2010
Hindoestaanse bruiloft
Het begon allemaal met de barat: de aankomst van de bruidegom, Robert, met een optocht van toeterende auto’s en een knallende pagara (vuurwerk). Voor zijn binnenkomst op de huwelijkslokatie Lalla Rookh vonden er enkele rituelen plaats door de hindoestaanse priester. De bruidegom was prachtig gekleed in een traditioneel hindoestaans gewaad, maar was wel nerveus en keek alsof hij minister van serieuze zaken was.....
Daarna werd de bruidegom welkom geheten door de familie van de bruid. Er volgden allerlei rituelen, waar we maar weinig van begrepen. Gelukkig kregen we uitleg van Anand (een andere collega uit Rotterdam) en de ouders en zussen van de bruid. Wel hadden we in de gaten dat hij veel geld kreeg van zijn toekomstige schoonfamilie, dat dan wel weer.
Daarna kwam de bruid binnen en betrad de maro: de ‘huwelijkstent’ (cirkel) waar de verder rituelen plaatsvinden en waar het huwelijk voltrokken wordt. Ze zag er prachtig uit in haar traditionele hindoestaanse sari, met vele sieraden en met henna beschilderde handen en voeten.
In de manro vonden zeer veel rituelen plaats in aanwezigheid van de priester, allereerst met de bruid, al dan niet in aanwezigheid van familie of andere belangrijke personen, daarna met de bruidegom. Tenslotte kwamen alle rituelen van de daadwerkelijke huwelijksvoltrekking. We begrepen er wederom niet veel van, maar gelukkig was daar weer Anand voor alle uitleg.
Ondertussen werden we voorzien van lekkere hapjes en drankjes, en langzamerhand stroomde de zaal vol. Het huwelijk werd bezegeld met een overweldigende confetti-regen en het bruidspaar trok zich terug in de privé vertrekken voor nog meer rituelen. Helaas moesten wij vertrekken, maar we hebben uit betrouwbare bron vernomen dat er daarna nog flink werd gefeest tot bam!
Het was echt prachtig en indrukwekkend om dit huwelijk vol met oude hindoestaanse tradities mee te maken. Robert en Diana, heel veel plezier en geluk saampjes, en we hopen dat jullie 100 zonen krijgen!
woensdag 15 december 2010
Minimuseum over het koloniale verleden van Suriname
Sinds twee maanden werk ik ( Linda) voor Waterproof Tours Suriname. Inmiddels is mijn eerste grote klus geklaard: het mede opzetten van een minimuseum. Eén van de vaste tours die Waterproof uitvoert is naar de Warappa kreek in het gebied Commewijne. Een uniek gebied vanwege de rijke geschiedenis en de prachtige natuur. Aan de Warappa kreek lagen vroeger veel plantages (koffie, cacao en suikerriet). Het kilometerslange Warappa kanaal, dat de kreek verbond met de Atlantische Oceaan, is destijds door slaven met schoppen uitgegraven. De Warappa kreek is onlangs na bijna 100 jaar opnieuw uitgegraven. Daarmee werd de geschiedenis van dit gebied blootgelegd, want er werden vele voorwerpen gevonden uit het verleden. Het is verbazingwekkend hoe goed sommige voorwerpen, zoals flessen, bewaard zijn gebleven in de modder van de kreek. Dit was de aanleiding voor het inrichten van een klein museum op de SMS Pier in Paramaribo. Ik heb onder andere research gedaan naar de objecten die geëxposeerd worden en de tentoonstellingsborden gemaakt.
Afgelopen vrijdag was de opening van het minimuseum. Het is een mooie verzameling geworden op een geweldige locatie aan de Suriname rivier met gevonden voorwerpen uit de kreek, maar ook andere unieke objecten. De collectie bestaat uit: originele boeken van John Gabriël Stedman; prenten van Pierre Jacques Benoit, Maria Sibylla Merian en John James Audubon; een afschrift van de afschaffing van de slavernij en originele betalingen, die de plantagehouders ontvingen voor hun slaven. Verder zijn er diverse illustratieve prenten te zien, een unieke oude kaart van de Guyana’s van Willem Jansz. Blaeu, diverse originele gebruiksvoorwerpen en oude koto’s. Het unieke aan deze bijzondere verzameling is dat de objecten op dit moment nergens anders in Suriname te zien zijn. De moeite van een bezoek waard!
vrijdag 10 december 2010
In de krant!
'We zijn niet in slaap gevallen'
door Terence Oosterwolde
10/12/2010
Paramaribo - Na de Oase-zwemloop is het stil geworden rond de Surinaamse Triatlonunie. “Maar wij zijn niet in slaap gevallen”, verzekert voorzitter Teun de Ridder. In november is de draad weer opgepakt met gezamenlijke trainingen: op 1 november was er een koppeltraining (hardlopen en fietsen) bij Saborella en op 5 december een funtriatlon (zwemmen-fietsen-hardlopen) bij Parima. “We zijn dus wel bezig”, zegt De Ridder.
Hij geeft toe dat de Oase-zwemloop van augustus de laatste officiële activiteit was. “Maar het loopt niet echt met de sponsoring. Het is dus moeilijk om sponsors te vinden voor andere evenementen.”
Foto / STU
Lesley Cairo, winnaar van de funtriatlon van zondag, wordt geflankeerd door Teun de Ridder (r) en Paul van Haaren.-.
Het streven van de STU is daarom om naast de vaste activiteiten jaarlijks tenminste één nieuw evenement op de kalender te plaatsen. Dit jaar kwam de zwemloop erbij. “Beetje bij beetje proberen wij de activiteiten uit te breiden. Ons streven is een vaste sponsor te vinden, waardoor de continuïteit gegarandeerd is.”
De gezamenlijke trainingen –steeds op de eerste zondag van de maand– zijn voor eenieder toegankelijk, ook beginnelingen. “Je mag vragen stellen, van gedachten wisselen en dingen uitproberen. Niets moet en alles mag. ‘Kan niet’ is geen optie”, zegt De Ridder over het concept.
Bij de funtriatlon van zondag waren er zeventien deelnemers. Daartoe behoorden winnaar Lesley Cairo, Carolien Marlet, Tanja Frijmersum, Moses Rickets en De Ridder zelf. In 2011 is de eerste training op 16 januari, “omdat 2 januari de mensen nog in de nieuwjaarsroes zitten en een week later je de Bigi Broki Waka hebt.”
Met de officiële activiteiten wordt een maand later een aanvang gemaakt. Op 20 februari is er een Olympische triatlon (1,5km zwemmen-40km fietsen-10km hardlopen), die als nationaal kampioenschap geldt. Er zullen buitenlanders van de partij zijn. De Ridder zegt dat Anthony van Lierop en deelnemers uit Aruba van plan zijn mee te doen.
Een dag eerder vindt de sprinttriatlon (750 meter zwemmen-20km fietsen-5km hardlopen) plaats, waaraan ook bedrijven en scholen kunnen meedoen.-.
Trainingsschema
zondag 16 januari Koppeltraining Saborella
zondag 6 februari Funtriathlon Parima
zondag 5 december 2010
Sunset & Dolphins Tour
Afgelopen zondag hebben we zelf de populaire Sunset & Dolphins Tour gemaakt van Waterproof Suriname, de touroperator waar Linda sinds 1,5 maand werkt (www.waterproofsuriname.com). We gingen samen met onze vrienden Teun en Carien, Wilco, Dimitri en Carine en hun zoontje Matteo. Het is een heerlijk relaxed tripje van 3 uur, waarin je veel gaat doen en zien. Echt een aanrader!
We vertrokken om 4 uur ’s middags met de boot vanaf Leonsberg (noordelijkste punt van Paramaribo) onder leiding van gids Amanda en bootsman Moen. Onder het genot van een hapje en een drankje gingen we op zoek naar de dolfijnen op de Suriname rivier en de Commewijne rivier. Het zijn rivierdolfijnen, die ’s ochtends de Commewijne opgaan om te eten en ’s avonds weer terugzwemmen richting de oceaan. Altijd spannend om op zoek te gaan naar dergelijke wilde dieren. We hebben de dolfijnen heel goed kunnen zien, soms heel dicht bij de boot en ook een paar die hoog uit het water sprongen. Echt een belevenis.
Na een uurtje dolfijnen spotten, gingen we verder de Commewijne rivier op naar de voormalige plantage Johan en Margaretha. Onderweg zagen we allerlei vogels langs de kant en in de lucht en zelfs een aantal brulapen in de bomen. Op Johan en Margaretha stonden heerlijke snacks voor ons klaar en konden we genieten van de zonsondergang. Daarna zijn we heerlijk relaxed teruggevaren naar Leonsberg. Een geweldige trip, die iedereen zou moeten doen!
Voor de complete fotoreportage:
http://picasaweb.google.com/PMAvanHaaren/SunsetDolphinTour?authkey=Gv1sRgCJP6icKm05OICQ&feat=directlink