woensdag 15 december 2010

Minimuseum over het koloniale verleden van Suriname


Sinds twee maanden werk ik ( Linda) voor Waterproof Tours Suriname. Inmiddels is mijn eerste grote klus geklaard: het mede opzetten van een minimuseum. Eén van de vaste tours die Waterproof uitvoert is naar de Warappa kreek in het gebied Commewijne. Een uniek gebied vanwege de rijke geschiedenis en de prachtige natuur. Aan de Warappa kreek lagen vroeger veel plantages (koffie, cacao en suikerriet). Het kilometerslange Warappa kanaal, dat de kreek verbond met de Atlantische Oceaan, is destijds door slaven met schoppen uitgegraven. De Warappa kreek is onlangs na bijna 100 jaar opnieuw uitgegraven. Daarmee werd de geschiedenis van dit gebied blootgelegd, want er werden vele voorwerpen gevonden uit het verleden. Het is verbazingwekkend hoe goed sommige voorwerpen, zoals flessen, bewaard zijn gebleven in de modder van de kreek. Dit was de aanleiding voor het inrichten van een klein museum op de SMS Pier in Paramaribo. Ik heb onder andere research gedaan naar de objecten die geëxposeerd worden en de tentoonstellingsborden gemaakt.

Afgelopen vrijdag was de opening van het minimuseum. Het is een mooie verzameling geworden op een geweldige locatie aan de Suriname rivier met gevonden voorwerpen uit de kreek, maar ook andere unieke objecten. De collectie bestaat uit: originele boeken van John Gabriël Stedman; prenten van Pierre Jacques Benoit, Maria Sibylla Merian en John James Audubon; een afschrift van de afschaffing van de slavernij en originele betalingen, die de plantagehouders ontvingen voor hun slaven. Verder zijn er diverse illustratieve prenten te zien, een unieke oude kaart van de Guyana’s van Willem Jansz. Blaeu, diverse originele gebruiksvoorwerpen en oude koto’s. Het unieke aan deze bijzondere verzameling is dat de objecten op dit moment nergens anders in Suriname te zien zijn. De moeite van een bezoek waard!

1 opmerking:

  1. Linda

    Wat geweldig dat je hebt kunnen meewerken aan de opzet en inrichting van het minimuseum in Paramaribo. Het resultaat mag er zijn. Daar kun je terecht heel trots op zijn. Weer een gelegenheid om te bezoeken als wij naar Suriname komen.

    Groetjes Toos en Sjef

    BeantwoordenVerwijderen